İlk zamanlar antivirus programı, bulaştığı cihazdaki bilgisayar virüsünü tespit edip, bazen kaldırabilen hatta diğer cihazlara bulaşmasını engelleyen bir yazılım anlamına geliyordu. Tabi bu 1990’larda kaldı. O günden bu zamana zararlı yazılım türünde ve sayısındaki artış antivirus programlarının da daha karmaşık güvenlik çözümlerine evrilmesine neden oldu.
Birçok gelişmiş koruma ürünü, kullanıcılarının güvenliğini sağlamak için birden fazla teknoloji kullanıyor. Bu da ürünlerin, casus yazılım, klavye kaydetme, kimlik bilgisi çalma, izinsiz kripto para madenciliği, fidye yazılımları nedeni ile dosyaların şifrelenmesi, truva atları ile bilgi sızdırılması, istenmeyen e-postalar ve dolandırıcılık gibi çok geniş bir yelpazedeki siber saldırı ile baş edebilmelerini sağlıyor.
Güvenlik ürünleri ayrıca (kullanıcı izin verirse) sorunlu, potansiyel olarak tehlikeli uygulamalara karşı da koruma sağlar. Bu uygulamalar bulaşıcı olmak zorunda değillerdir fakat cihazın performansını düşürüp kullanıcıyı rahatsız edebilirler.
Her ne kadar “antivirus” terimi artık orijinal anlamından uzaklaşmış olsa da, çok daha karmaşık ve gelişmiş güvenlik çözümleri kastederek halen yaygın olarak kullanılmaktadır.
Kurumsal antivirüs, işletmelerin bilgisayar sistemlerini, ağlarını ve verilerini zararlı yazılımlardan ve siber tehditlerden korumak için tasarlanmış güvenlik çözümleridir. Bu çözümler, güçlü bir güvenlik duvarı oluşturarak, virüsleri, trojanları, kötü amaçlı yazılımları ve diğer potansiyel tehditleri tespit edip ortadan kaldırarak işletmelerin dijital zırhını oluşturur.